5 základních bodů pro výběr správných probiotik

1. Výběr kmenu

Výběr kmenů

Důležitým faktorem při rozhodování je schopnost probiotických mikroorganismů přežít v žaludku (schopnost odolávat žaludečním šťávám) a schopnost přežít za normálních skladovacích podmínek (viz. TEST).

Na obalu výrobku by měly být probiotické kmeny plně označeny, tzn. včetně rodu, druhu a kódu kmene (např. Lactobacillus acidophilus PXN 35). Opodstatněné je i užívání vícekmenových probiotik, protože zdravý člověk má ve střevech více než 500 různých mikrobiálních druhů.

2. fermentace

Fermentace

Fermentace je speciální proces, který vyžaduje vysoce specializované technické vybavení a vysoce kvalifikovaný personál.

3. garance kvality

Garance kvality

Dodržování vysokých standardů výroby je při výrobě jakýchkoliv probiotických přípravků naprosto zásadní. Ideální je vybrat si taková probiotika, jejichž výrobce vyrábí své produkty ve farmaceutické kvalitě.

4. bezpečnost

Bezpečnost

Probiotika by měla splňovat tři hlavní body:

  • Opravdu obsahuje výrobek ty druhy probiotik, které jsou uvedeny na obale? (viz. TEST ČZU)
  • Nenese probiotický kmen nějaké geny patogenního původu? (viz. NCIMB)
  • Jsou ve výrobku obsažené probiotické kmeny používány již delší dobu? (viz. EQPS)
5. výzkum

Výzkum

Jak zjistíte, že probiotika, která užíváte mají takový účinek, jaký očekáváte? Jedině výzkum konkrétních kmenů nám může být vodítkem.

Tento výzkum by měl mít dostatečný záběr od in vitro (tedy laboratorních) studií, přes studie na různých modelech (např. trávicího ústrojí), až po plnohodnotné in vivo klinické studie.

Více informací o studiích naleznete na stránkách výrobce
www.bio-kult.com.