Nejčastější dotazy

Na této stránce naleznete odpovědi na nejčastější dotazy. Pokud zde váš dotaz není zodpovězen, kontaktujte na nás na e-mailu info@probioticsprovita.cz nebo na bezplatné lince 800 100 665.

ikona otazníku

Jsou tzv. individualizovaná probiotika skutečně lepší než obecně dostupná?

Upřímně, nevíme. Ačkoliv jsme hledali nějaké důkazy, žádné vědecky podložené jsme nenašli. Nepodařilo se nám najít žádnou klinickou studii, která by toto tvrzení dokládala. Naopak, renomovaní výrobci dostupných probiotik disponují stovkami studií, které dokládají jejich účinek. Tvrzení, že obecně dostupná probiotika nejsou schopna doplnit ty kmeny, které daný jedinec potřebuje je rovněž ničim nepodložené. Jak to může výrobce tzv. individualizovaných probiotik vědět? Má snad nějaké srovnávací studie? Pokud ano, nevíme o nich. Např. náš Bio-Kult 14 obsahuje 14 kmenů, takže je velmi pravděpododné, že jejich konzumací se ve střevech doplní ty kmeny, které např. chybí. Rovněž tvrzení, že u běžných probiotik během dlouhodobého skladování při pokojových teplotách spousta bakterií odumře a proto nemohou plnohodnotně fungovat, je přinejmenším nepravdivé. Renomovaní výrobci uvádějí na svých probiotických výrobcích množství bakterií (tzv. CFU = Colony Forming Unit) vždy na konci expirace. A takoví výrobci jsou rovněž schopni doložit tato tvrzení laboratorními rozbory. Tzv. individualizovaná probiotika musí být skladována v chladničce, takže pokud během této kůry někam pojedete, musíte mít chladičku sebou. Nechceme žádným zpsůobem zpochybňovat tato probiotika, nicméně si myslíme, že naopak jejich vyvyšování nad běžně dostupná a kvalitní probiotika není na místě a není ničím podložené.

ikona otazníku

Jaký je přínos více kmenů v probiotickém přípravku?

Výrobky Bio-Kult jsou speciální vicedruhové a vícekmenové přípravky. Každý člověk hostí ve svých střevech stovky bakteriálních kmenů. Každý kmen má své specifické vlastnosti, a tudíž specifický účinek. In vitro studie probiotických kmenů Bio-Kult prokázaly, že tyto kmeny jsou schopny vytvářet synergický účinek. Nedávná meta analýza, kterou prováděl kolektiv prof. Chapmana dospěla k závěru, že vícekmenové přípravky jsou účinnější než jednotlivé kmeny, včetně kmenů, které jsou součástí takového vícekmenového produktu. Jsme tudíž přesvědčeni o tom, že mnohem důležitější je kmenová pestrost výrobku a správně zvolené kmeny, než to kolik „miliard“ obsahuje. Studie ukazují, že pozitivního účinku lze dosáhnout i s dávkou 1x108 (100 miliónů) KTJ/den.

ikona otazníku

Proč neobsahuje Bio-Kult také prebiotika?

Bio-Kult neobsahuje prebiotika, protože tento výrobek byl vytvořen pro ty pacienty, kteří mají citlivá střeva. Prebiotika slouží jako živný substrát pro bakterie obývající střeva a napomáhají k jejich růstu. Prospěšné laktobacily a bifidobakterie jsou efektivnější při fermentaci prebiotik než patogenní bakterie a také produkují méně plynů v průběhu fermentace. Nicméně je skutečností, že, až do stavu vytvoření mikrobiální rovnováhy ve střevech, mohou prebiotika bohužel sloužit rovněž jako živný substrát pro patogenní bakterie, které produkují mnohem více plynů. To může vést k nepříjemným stavům jako je nadýmání a plynatost, což paradoxně může některé lidi odradit od užívání probiotik. Jakmile dojde k obnovení rovnováhy střevní mikroflóry mohou někteří pacienti, s daleko menšími problémy, buď užívat nějaký prebiotický doplněk stravy či konzumovat více potravin obsahující prebiotika, např. zeleninu. Klinické studie zabývající se probiotiky, prebiotiky a synbiotiky se ve své úspěšnosti velmi liší. Výzkum ukazuje, že člověk, aby dosáhl plného prebiotického účinku, by měl konzumovat asi 10 g prebiotik denně, což je více než by se mohlo vejít do kapsle s probiotiky. Probiotické kmeny výrobku Bio-Kult jsou ošetřeny speciální technologií, která na nich vytváří ochrannou vrstvu, čímž se zajišťuje jejich vysoká stabilita, a tak nepotřebují prebiotika ke zlepšení jejich schopnosti přežít ve střevech. Prebiotika lze, jak již bylo výše zmíněno, získat i ze zeleniny např. z cibule, česneku, chřestu, pórku, nedozrálých banánů apod. Nicméně Bio-Kult Infantis obsahuje prebiotikum s obchodním názvem Preplex (fruktooligosacharidy a arabská guma). Obsahuje ho proto, aby se podpořil růst komenzálních bakterií v nevyzrálém a vyvíjejícím se střevním prostředí kojence, kde je výskyt dysbiózy méně pravděpodobný.

ikona otazníku
 

Proč jsou kapsle Bio-Kult v blistrech?

Blistrování výrobku nabízí větší flexibilitu a daleko větší ochranu proti extrémním teplotám. Je tak zajištěna stabilita, integrita a kvalita každé jednotlivé kapsle až do konce expirační doby.

 

ikona otazníku

Je Bio-Kult vhodný pro vegetariány?

Bio-Kult neobsahuje žádné ingredience z masa. Všechny kapsle jsou rostlinné.

 

ikona otazníku

Obsahuje Bio-Kult mléko a sóju?

Každý specifický kmen živých bakterií potřebuje různé zdroje živin, které podporují jeho růst. V průběhu výroby, ve fázi fermentace a ve fázi použití kryoprotektantů (ochranná vrstva, která chrání živé kultury v průběhu sušení mrazem a která zvyšuje jejich stabilitu), se používá kravské mléko a sója (ačkoliv produkt během procesu prochází několika fázemi filtrace). Když jsme testovali finální produkt Bio-Kult 14, detekovali jsme malá, stopová množství mléčných proteinů, kaseinu a beta lakto-globulinu. Mezi jednotlivými šaržemi mohou být rozdíly, ale jako příklad uvádíme výsledky posledního měření. Množství kaseinu v kapslí Bio-Kultu 14 bylo zhruba stejné jako v 0,028 ml polotučného mléka (což je méně než 1/100 kávové lžičky) a množství beta-laktoglobulinu bylo dokonce ještě menší. Proto nedoporučujeme Bio-Kult těm, kdo trpí silnou alergií na mléčnou bílkovinu, ale je velmi nepravděpodobné, že by ostatním lidem mohl tento výrobek způsobit nějaké problémy. V hotovém výrobku Bio-Kult bylo rovněž detekováno velmi malé množství laktózy. Opět jako příklad uvádíme výsledky posledního testováni výrobku Bio-Kult 14, kdy množství laktózy v jedné kapsli bylo zhruba stejné jako v 0,05 ml polotučného mléka (což je méně než 1/100 kávové lžičky). To je mnohem méně, než je množství, které by mohlo mít vliv na lidi s laktózovou intolerancí (vědecké studie a Evropská agentura po bezpečnost potravin uvádí, že většina lidí se špatným trávením laktózy bez problému toleruje až 12 g laktózy v jedné dávce, a dokonce i větší dávky, pokud jsou konzumovány postupně během dne). Testy také prokázaly, že mnoho naších probiotických kmenů produkuje laktázu, enzym, který chybí lidem s laktózovou intolerancí a který štěpí laktózu (mléčný cukr). Naše výrobku jsou proto vhodné pro lidi s laktózovou intolerancí. Co se týká sóji, výsledky laboratorních vyšetření byly pod limitem detekovatelnosti. Ve výrobě se používají výhradně non-GMO suroviny.

 

ikona otazníku

Můžu užívat přípravky Bio-Kult během těhotenství?

Ano, přípravky Bio-Kult lze užívat i během těhotenství. Nicméně, vždy doporučujeme, a to u jakýchkoliv doplňků stravy, konzultaci s lékařem.
 

 

ikona otazníku

Trpím často kvasinkovými infekcemi. Je pro mne tento výrobek vhodný?

Ano, tento výrobek je vhodný, pokud trpíte kvasinkovými infekcemi. Doporučujeme konzultaci s lékařem.

 

ikona otazníku

Existuje nějaká situace, kdy by neměly být užívány?

V případě, že užíváte léky, či trpíte nějakým zdravotním problémem včetně alergií,tak jako i u jiných doplňků stravy doporučujeme konzultaci s lékařem.

ikona otazníku


Nejsou přípravky Bio-Kult geneticky modifikované?

Všechny výrobky řady Bio-Kult jsou bez genetické modifikace (non-GMO). Výrobce disponuje certifikáty od všech dodavatelů surovin.

 
ikona otazníku

Mohu je užívat společně s antibiotiky?

Ano, můžete. Doporučujeme užívat tyto doplňky na opačném konci dne, než jsou užívána antibiotika. Když to není možné, doporučujeme užívat tyto přípravky alespoň s tříhodinovým odstupem od užívání antibiotik.

 
ikona otazníku

Je Bio-Kult bezlepkový, není nebezpečný pro lidi s alergií na ořechy nebo vejce?

Výrobky řady Bio-Kult neobsahují lepek, ořechy ani vejce.

 
ikona otazníku

Slyšel(a) jsem, že pokud je více kmenů živých kultur v jednom přípravku, mohou se navzájem ničit. Je to pravda?

Existují sice nějaké obecné debaty o tomto problému ve vědecké literatuře,ale chybí dostatek vědecky podložených důkazů, které by tyto teorie podporovaly. V mnoha takových studiích není srovnání platné, protože v každé studii se dávky více kmenových kultur liší od dávky jednotlivých kultur.

Jsme schopni garantovat stabilitu kmenů a jejich počet ve výrobcích Bio-Kult po celou dobu záruční lhůty, tedy i na konci této doby. O tom ostatně svědčí i rozbory, které prováděla Česká zemědělská univerzita v Praze, viz. Protokol.

 
ikona otazníku

Proč se Bio-Kult nemusí skladovat v ledničce?

Všechny naše výrobky jsou vyráběny ve velmi vysokém standardu kvality (akreditovaná Správná výrobní praxe) v moderním, nedávno vybudovaném, závodě v hrabství Sommerset ve Velké Británii. Bio-Kult je vyráběn s použitím nejmodernějších technologií a postupů.

Živé kultury samy jsou tzv. enkapsulovány (obaleny ochranným pláštěm) a to před procesem sušení za nízkých teplot (lyofilizací). Tento proces zvyšuje ochranu živých bakterií při skladování při normálních, pokojových teplotách a také je chrání při průchodu kyselým prostředím žaludku (podrobnější informace naleznete na stránkách výrobce www.bio-kult.com) .

Balení jednotlivých kapslí do blistrů poskytuje další ochranu před vlhkostí a extrémními teplotami. Není potřeba proto tyto výrobky skladovat v chladničce. Jsou prováděny pravidelné testy stability kmenů v externí laboratoři a tak, na rozdíl od některých jiných firem, jsme schopni garantovat stabilitu a množství kmenů po celou dobu dvouleté záruční doby, tedy i na jejím konci, pokud jsou výrobky skladovány při pokojových teplotách, tedy do 25°C.

 
ikona otazníku

Mohu použít živé kultury z Bio-Kultu k výrobě jogurtu?

Jednotlivé bakteriální kmeny mají rozdílné požadavky k zajištění jejich růstu a kultivace. Bio-Kult není nabízen jako „startovací kultura“ k výrobě jogurtů nebo zakysaných výrobků a kmeny Bio-Kultu nebyly vybírány pro jejich schopnost fermentovat mléko (jmenovitě druhy Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus). Naše kmeny jsou sušeny za nízkých teplot, aby byla zajištěna jejich stabilita a záruční lhůta a jsme přesvědčeni, že k jejich aktivaci dochází v okamžiku, kdy se dostanou do prostředí tenkého střeva.

Někteří lidé sice vyzkoušeli použití kultur Bio-Kult pro přípravu jogurtů, někteří s úspěchem, někteří nikoliv. Každá šarže výrobku Bio-Kult podstupuje přísné testování stability kmenů proto, abychom byli schopni garantovat množství 2 miliardy živých kultur v jedné kapsli po celou dobu dvouleté záruční lhůty. Tyto testy stability se provádí v externí laboratoři každé 3 měsíce a my získáváme od této laboratoře certifikát.

ikona otazníku