Kolagen...potřebuji ho?

18. 01. 2022

Autor

Sarah Carolidesová

Všimli jste si, že téměř každý v dnešní době užívá kolagen? Slyšíte o tom od svých přátel, kadeřníka a dokonce i kamarádů z posilovny, kteří užívají kolagenové nápoje, kapsle, prášek apod

Mám užívat kolagenové doplňky?

Jednoduše řečeno, kolagen rovná se síla. Je to velká molekula, která se shlukuje do vláken nebo plošných útvarů a tvoří jakési „lešení a lepidlo“ držící naše kosti, šlachy, svaly, vazy a samozřejmě kůži, vlasy a nehty. Ok, to zní důležitě.

Ve skutečnosti je pro zdraví našeho těla tak důležitý, že si ho obvykle vyrábíme sami vnitřně štěpením bílkovin, které jíme nebo pijeme. Ale tady je problém. Asi od 20 let se ta výrobní linka začíná zpomalovat. Na začátku ne o mnoho: zpočátku pravděpodobně ztrácíme pouze 1 % produkce kolagenu každý rok; ale ta ztráta se začíná zrychlovat, jak stárneme. Do konce menopauzy nebo do konce 50. let ztratí ženy více než dvě třetiny schopnosti produkovat kolagen, kterou měly ve věku 20 let. Což je jeden z hlavních důvodů, proč se kůže vrásní a ochabuje, šlachy a vazy se stávají méně elastickými, kosti ochabují a klouby tuhnou. 

Poranění šlach je problém, před kterým ženy během menopauzy často nejsou varovány. Šlachy obsahují vysoké hladiny estrogenu, a protože tento přirozeně klesá, ženy mohou trpět větším napětím a trhlinami v rotátorových manžetách, kloubech nebo Achillových šlachách. Podpora hladiny kolagenu od mladšího věku je jedním ze způsobů, jak udržet chrupavku silnější. 

Jak vybrat správný doplněk kolagenu

Za prvé, veškerý kolagen pochází z živočišných zdrojů, takže pokud jste vegani, v současné době neexistuje žádný doplněk, který by vám vyhovoval. Pokud jste vegetarián, můžete najít jeden produkt vyrobený z membrán vaječných skořápek, ale naprostá většina doplňků kolagenu pochází buď z hovězího, vepřového nebo z mořských zdrojů. Protože většina kolagenu se nachází v kostech, kůži a kloubech zvířat, jeho konzumace z potravin není vždy snadná nebo výhodná, i když do svého jídelníčku zařadíte můj milovaný „vývar z kostí“, což nás opět přivádí zpět k užívání doplňku stravy.

Existuje několik různých typů kolagenu. Více než 90 % kolagenu v lidském těle je typu 1, což je hlavní typ, který podporuje kůži, šlachy, stěny tepen a kosti. Je to také nejdůležitější typ kolagenu pro hojení ran, protože jizva je vždy tvořena kolagenem typu 1.

Mořský kolagen je vyroben výhradně z kolagenu typu 1, takže je často preferovanou volbou pro pleť a proti stárnutí. 

Dalším problémem je velikost. Kolagen je obvykle velký řetězec nebo vrstva proteinových molekul, které je pro nás obtížné absorbovat, pokud nebyly zmenšeny. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je jejich hydrolýza, což znamená použití enzymů k rozkladu proteinů, dokud se z nich nestanou malé fragmenty, které snadno projdou střevní stěnou. Například proteinové prášky často obsahují kolagen s molekulovou velikostí přibližně 70 kD. To je příliš velké molekula na to, aby prošla sliznicí střeva. Nejlepší doplňky budou mít hydrolyzovaný kolagen s molekulovou velikostí pod 10 kD. Tím se zvýší absorpce na přibližně 95 %.

Mořský kolagen Zooki pochází z bio zdroje tresky severoatlantické a každý sáček obsahuje neuvěřitelných 5 000 mg hydrolyzovaného, ​​vysoce vstřebatelného (a skvěle chutnajícího) kolagenu spolu s vitamíny C a E. Jedná se o antioxidanty, které podporují přirozenou produkci kolagenu v těle, stejně jako boj s volnými radikály, které mohou urychlit jeho zničení.

Za jak dlouho uvidím výsledky užívání kolagenu?

Jako na většinu dobrých věcí se i na účinky užívání kolagenových doplňků vyplatí počkat. Rozdíl na své pokožce byste měli začít vidět nebo cítit, jakmile jej budete důsledně užívat 6 týdnů, nebo možná dříve, protože to je délka celého kožního cyklu.

Jako jednoduché pravidlo však platí, že chcete-li skutečně vidět trvalé výsledky, měli byste užívat kolagen 1 měsíc na každých deset let života.  30letý člověk by měl mít výsledky za 3 měsíce; zatímco 60letý člověk může potřebovat až 6 měsíců.

Kolagen Zooki je vhodný pro všechny, kromě veganů a všech lidí alergických na ryby. I když teoreticky není možné předávkování, doporučujeme, aby se každý držel dávky  buď 1 nebo maximálně 2 sáčků každý den.

Na závěr, pokud je vám více než 25 let a máte obavy ze stárnutí a ztráty síly, pak přidání dobrého kolagenu, jako jsou nové sáčky Zooki, může být rozhodně dobrý nápad.